Urho Räsänen

Olen Pohjois-Karjalasta kotoisin. Talvisodan olimme evakossa Savossa. Muistan kun tulimme kotiin. Evakkopaikasta sain piirustuspaperia ja kynän. Heti kun pääsin sisään niin istuuduin lattialle ja aloin piirrellä. Siitä se alkoi. Piirtelin ja maalasin silloin kun ei ollut muuta tekemistä. Joskus vesiväreillä maalasin maisemia ym ja lähdin Lieksan kauppalaan niitä myymään. Ihme kyllä, taulut menivät kaupaksi vaikka niissä ei ollut raameja.

Ajattelin taidemaalarin uraa. Eihän taiteen tekemisellä elä, sanottiin kotona. Niinpä piti etsiä muuta työtä. Suoritin Kansanvalistusseuran piirustus ja tekstaisin kurssin.

Puutarha-ala kiinnosti, joten siitä tuli ensimmäinen ammattini. Niinpä mielelläni maalaankin kukka-tauluja. Maisemien maalaus on myös kiinnostanut. Himalajalla asuessamme lumihuippuiset vuoret lumosivat ja niiden alarinteillä kukkivat alppiruusut, orkideat ja joulutähdet. Muotokuvien maalaus on ollut ehkä kiinnostavinta.

Paljon oli aikoja, ettei tullut maalattua. En voinut jättää kokonaan taiteen tekemistä. Töiden vähetessä aloin jälleen maalata. Tätä on jatkunut muutamia kymmeniä vuosia ja jatkuu edelleen.

 

Galleria